Sätt aldrig fast hunden i bilens dragkrok......aldrig, inte ens för en kort stund...
Har varit uppe på tapeten alltför många gånger! Då "vanliga" människor som inte varit berusade och gjort det, som i artikeln nedan.


Se artikel:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2119742.ab

Fosfater förbjudna i tvättmedel!

Ni som inte redan börjat använda tvättmedel fria från fosfater, (och zeoliter) uppmuntras härmed att raskt börja med det. =) Jag har använt "Grumme" sen jag flyttade hemifrån, det är fritt från fosfater och zeoliter.

http://www.grumme.nu/tvatt/produkter.aspINFORMATION FRÅN KEMI:s hemsida.

2008-03-13
Fosfater förbjudna i tvättmedel för enskilt bruk
Tvättmedel för enskilt bruk får inte längre innehålla fosfater. Förbudet trädde i kraft den 1 mars 2008. Fosfater bidrar till övergödningen av vattendrag, sjöar och hav. Därför beslöt regeringen den 6 december 2007 att förbjuda dessa ämnen i tvättmedel för enskilt bruk. De produkter som tillverkades före den första mars får vara kvar på marknaden fram till den 31 augusti, men därefter är försäljning och användning förbjuden.

Sverige har drivit ett förslag om fosfatförbud i tvättmedel för länder runt Östersjön i arbetet med konventionen om skydd av Östersjöområdets marina miljö, HELCOM. Inom de närmaste åren ska alla HELCOM-länder (Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Sverige) presentera nationella program när det gäller fosfater i tvättmedel. Tidtabellen för programmen presenteras av HELCOM år 2010.För mer information:
http://www.kemi.se/templates/News____5259.aspx*VÅGA BYTA TVÄTTMEDEL*VÅGA BYTA TVÄTTMEDEL*VÅGA BYTA TVÄTTMEDEL*

Koll av hjärta hos cavalierer


HJÄLP TILL med avelsarbetet!

Vi letar efter gener som orsakar kronisk hjärtklaffsdegeneration hos Cavalier King Charles spaniel.
Kronisk hjärtklaffsdegeneration hos hund

Syfte: Syftet med projektet är att hitta gener som orsakar prematur debut av kronisk hjärtklaffsdegeneration (endokardos) hos Cavalier King Charles spaniels. Karakterisering av dessa genotyper kan komma förbättra diagnostik och behandling hos drabbade individer.

Resultaten kan även komma till användning i framtida profylaktisk behandling samt gentester för att identifiera individer med ökad risk för tidig debut.

Vi behöver er hjälp!

Vi behöver komplettera befintligt material med blodprover från gamla helst friska hundar (>10 år) samt hundar med tidigt debuterande sjukdom (blåsljud <4 år och/eller hjärtsvikt <8 år).

Provmaterial: 4 ml EDTA-blod och 4 ml Serum Märk proverna med hundens namn och registreringsnummer i SKK samt skicka med journalkopia.

Stort tack för visat intresse!

Forskare Göran Andersson Leif Andersson Merete Fredholm Jens Häggström Katja Höglund Lisbeth Hoier Olsen Clarence Kvart Kersin Lindblad-Toh
Kontaktperson Katja Höglund Tfn: 018-67 21 18
E-post:Katja.Hoglund@afb.slu.seKopiering uppmuntras, sprid informationen vidare!


Påhittiga Petter


En gammal man bor ensam på en gård. Han skriver till sin enda son, Petter, som avtjänar ett fängelsestraff.


 'Min käre son Petter! Jag mår inte så bra nu för tiden. Jag orkar nog inte sätta potatis i år. Jag börjar att bli för gammal för att vända potatislandet med spade, även om det inte är så stort. Jag önskar att du var här. Du skulle ha ordnat det där på ett kick.
Hälsningar Pappa'


En dryg vecka senare får bonden detta svar:

'Kära pappa! Du får på inga villkor gräva i potatislandet, för det var där jag grävde ner liken.
Hälsningar Petter'


Nästa morgon väller det in poliser och kriminalare m m på gården. De gräver upp hela landet men finner inte några lik eller benrester! De ber bonden om ursäkt och drar iväg.


Några dagar senare mottar bonden ett nytt brev från sin son:
'Kära pappa, Nu kan du sätta potatisen i jorden. Det var det bästa jag kunde åstadkomma här inifrån.
Hälsningar Petter'


På tur till Loberget 2-4 maj

2-4/5 Vårvandring vid Loberget


Pris: 200 kr
Ansvarig ledare: Ylva
Antal deltagare: 10 st
Sista anmälningsdag: 28 april
Obligatorisk förträff: 29 april, kl 19.00 på IKSU sport
Förkunskapskrav: Normal grundkondition


Turbeskrivning: Fredag eftermiddag beger vi oss med buss från Umeå och åker till Botsmark. Vi börjar vandringen på kvällen och övernattar på lämplig plats. Under lördagen utforskar vi området kring Loberget som är Umeå kommuns högsta berg och avslutar kvällen med att tillsammans laga en god middag över öppen eld. På söndagen vandrar vi tillbaka till Botsmark där vi beräknar vara framme under eftermiddagen och tar bussen tillbaks till Umeå. Under turen tillbringar vi förmodligen nätterna i vindskydd på Loberget. Vi hoppas på en fin tur med vackert väder! Välkomna!


Ta med er: Kök och bränsle, varma kläder, ombyte, sovsäck och liggunderlag, regnkläder, ficklampa/pannlampa, vandringskängor eller bra stövlar att gå i, ryggsäck (60-80 L), matkärl och bestick, 2 frukostar, 2 luncher, 1 middag samt ett par mellanmål.


I priset ingår: Bussresa T&R Umeå-Botsmark, middag lördagkväll och trevliga ledare.


Ni bokar turen i receptionen på IKSU sport. Förträffen är obligatorisk och då går vi igenom turens upplägg närmare, delar in oss i matlag och går igenom utrustningen utförligare. Saknar du något i utrustningsväg går det utmärkt att hyra det i IKSU Frilufts materialförråd i samband med förträffen.


Mer info på:
http://www.iksu.se/sv/Tavlingochfriluftsliv/Frilufts/Kalender/-2-45-Varvandring-vid-Loberget-/

Finns bilder i tidigare inlägg i bloggen, från oktober 2007.

IKEA


Nytt för våren 2008 i IKEAs katalog?! ;)


image632