Lär dig handla klimatvänligt!

Precis som det låter! =)


http://www.aftonbladet.se/klimathotet/article2279294.ab


TREVLIG HELG!


Morgonpromenad


Sedan L och V är tillbaka i stan går vi morgonpromenad tillsammans varje morgon, å H med V såklart!

Det var jättefint väder i måndags morse, vi gick iväg vid halv sju och var tillbaka cirka en och en halv timme senare. Jätteskön start på dagen som vanligt! =)


image704
H längst bort med V. Egon och Nowa kommer springandes tillbaka mot mig.image705
Vacha lufsar, Egon och Nowa busar.image706
Vacha springer med Nowa och Egon försöker hinna ifatt...

...för er som berörs...


TIPS för den vetgiriga!

http://www.aftonbladet.se/sofismode/skonhet/article2255323.ab


Kom ihåg att kolla att det även ej är testat på djur.
Tips för det: http://www.thebodyshop.se/se/startsida/


"The Body Shop och djurförsök
Vi testar inte våra produkter på djur Årligen används inom Europa ungefär 35000 djur vid tester av kosmetiska ingredienser och slutprodukter. Plågsamma och grymma tester där möss, kaniner, marsvin och minigrisar tvingas lida på grund av ett hårschampo eller ett läppstift. När The Body Shop startade sin verksamhet 1976 var vi ensamma om att varken testa ingredienser eller produkter på djur. Våra kampanjer för ett förbud mot djurförsök inom kosmetikaindustrin mottogs också rätt kyligt från övriga branschen. Ett starkt stöd i frågan fick vi dock av våra kunder. Det märktes inte minst under den senaste kampanjen för ett EU-förbud mot djurförsök inom kosmetikaindustrin. Fyra miljoner namnunderskrifter samlades in och överlämnades i november 1996 till representanter för EU. En stor framgång blev förbudet mot djurförsök inom kosmetikaindustrin i England 1999. Samma år kom också ett internationellt märkningssystem, framtaget av djurskydds-organisationer i Europa och Nordamerika, som ska garantera att varken ingredienser eller slutprodukter är testade på djur. The Body Shop var ett av de första företagen som fick tillstånd att använda märket. Visst är det fantastiskt vilka förändringar det går att åstadkomma när människor engagerar sig?


Inte tillräckligt starkt förbud mot testad kosmetika
EU-parlamentet och ländernas regeringar har enats om att införa ett förbud att testa kosmetika på djur. Även nya kosmetiska produkter som testats utanför EU-länderna omfattas ? men det kan dröja upp till 10 år och tre olika tester är fortfarande tillåtna. The Body Shop, som under många år arbetat för att förhindra att djurtester genomförs i samband med kosmetikaframställning, välkomnar naturligtvis EU:s beslut även om en lång väg kvarstår innan förbudet verkligen ger effekt. Från The Body Shops ledning menar man att ett totalt försäljningsförbud är den enda lösningen för att få slut på djurtester. Som förbudet ser ut i dagsläget flyttas testerna bara utanför EU eller så överlåter företagen till underleverantörer att genomföra tester. Ett totalt förbud är av största vikt, för årligen används fortfarande tio tusentals försöksdjur av kosmetiskaindustrin bara inom EU-länderna."

(Urklipp från The BodyShops hemsida)

image703
TÄNK PÅ DE SÖTA SMÅ DJUREN!
Oj, vad jag saknar mina goa kaniner... *usch*Eller gör det enkelt, använd inget smink alls! ;)Djurplågeri?!


Skulle kunna skriva en hel rader om detta men låter bli av olika anledningar...

Oansvarigt av ägaren är minst sagt vad det här är!!!http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2249534.ab
Ute på vift idag


Idag var vädret inte fullt lika bra, snålblåst, snö, minusgrader. Gav oss iväg till Obbola, stannade vid fågeltornet påvägnen körde sen vidare till Holmsund för att ta en promenad vid hamnen. Blåste (ja, det blåste en hel del...) vidare till Ljummvikens havsbad men där var det en del folk och det var inte så glamoröst som det lät (tacka vet jag Norrmjöle), bra att de var ute men vi körde vidare till Hissjö istället. Där tog vi en promenad  och fikade i vindskyddet ett bra tag.


image700
Ute vid fyren i Holmsund, vid havet.image702
På udden vid Hissjö.


Hemma igen fixade jag och pappa det sista med agilityhindret (långhopp) innan vi gick till IKSU och bubblade och satt i ångbastun. Var skönt med lite värme efter dagens kyla ute. Lagade mat, ute med Nowa och nu är jag lite lagom mör. 

Nu i början av veckan kommer Nowas uppfödare på besök till stan, då ska vi passa på att träffa henne lite någon dag. Ska bli trevligt. För övrigt är det träff i Bureå i mitten av maj med alla hundar som är Trollkristallare. Hoppas att riktigt många kommer dit.  

Dax att sätta fart att fixa lite innan jag ska köra pappa till tåget.

*Imorgon är det nya tag igen*

Plugg och massage


Måste bara visa ett par bilder som min vän A-F tog i torsdags när vi pluggade och jag fick min mycket efterlängtade massage. (födelsedagspresent, den som spar han har)image695
Plugghundimage696
Jobbigt att plugga, power-nap, huvudet lutandes mot bordskanten med ett kollegieblock som kudde. ;)image698
Jag liggandes på A-Fs köksbord, prima. STORT tack för presenten!  Dagstur till Loberget

Pappa på besök fre-sön.

Körde till Botsmark idag för att göra ett försök att vandra upp på Lobergets topp. Inte så mycket snö utmed vägen dit men väl framme var det ca en meter snö. Skulle tagit skidorna med. ;) Nävars, går skapligt uppför hela tiden, föredrar nerför... (!)
Vädret var kanon, kunde inte varit bättre. Vi gick en omväg upp för att kunna gå i skoterspåren hela tiden, annars hade det tagit ännu längre tid. Tur att det var skare, annars hade vi aldrig tagit oss upp på grund av all snö. Blev lite pulsa ändå där solen låg på riktigt ordentligt. =)  

image685
Utsikt påvägen upp på Loberget.image686
Fint!image687
Nästan framme, brandtornet, stugan kan man skymta till vä och boden till hö.image688
Brandtornet, det är hööögt...image689
Me and my doggy. =)  (jobbigt med solen i ögonen, lyxproblem!)image690
Nowa busar och racear runt i snön!image691
Fin kontakt.image692
Mera utsikt.image693
Pappa och Nowa påväg ner från berget igen.image694
Undra var "SEDEL-TANK" ligger? ;) *hihi* Rolig skylt!

Hemma igen har det varit fullt upp med byggnation av långhopp till agilityhinder, matlagning, fixa med cykeln, bakat bröd, kokat bönor, städat m.m. 


Mer om Loberget?
Finns ett inlägg från oktober 2007


 

 

Lokalkändis i VF


Igår var det hälsans dag vid Umeå universitet. Jo, enligt WHO var det också världshälsodagen.

Jag var på mässan hela förmiddagen på olika föreläsningar m.m.

http://www.folkbladet.nu/2008/04/08/halsans-dag-for-studenterna/

Jag är med på bild nr. 2.

Sara på besök under ett par veckor

För cirka 3 veckor sen kom min vän/granne (haha) Sara som skulle vara inneboende i 3 veckor för att ha sin APU(Arbetsplatsförlagdutbildning) i Umeå på en veterinärklinik. Blev ganska lite kort tagna men vi har gjort en hel del under dessa veckor. =)

Vid en promenad vid Nydalasjön iaktar vi några som kaitar (osäker på stavningen?!)Matlagning, pasta med grönsaker i sås med smak av muskot. Mums!Kanske är våren på gång, det har börjat töa.Bus i snön, det kom mer snö...Sara gör sig lustig när hon är iväg med min kamera. ;)Över påskdagarna far vi bland annat till Storborgaren och hälsar på Saras släkt. Det blir inte så mycket kort för batteriet tog slut, undrar om det beror på att Sara lånade min kamera och jag har ca 30 kort på huset från olika vinklar?!? *hmm*
(Kortet taget av Sara)
Så här kommer ett kort på huset...
(taget av Sara)Nowa nere vis sjön.Många som är ute och pimplar.Nowa sitter och hundsover på skotern. ;)Påskafton blev det utförsåkning! =) *yippi*
Jag och Sara i liften på väg uppför solberget.Veckan efter påsk åkte jag till STHLM ett par dagar på djurskyddsmöte och årsmöte med naturvetarförbundet där jag sitter som representant. Första kvällen var vi ute och åt innan vi gick på opera. Vi såg "friskytten", helt okej, för att vara opera. Maten som jag åt var "gröna kroppkakor med blomkålsmos och rårörda lingon" vilket var väldigt gott, drack lite vin till maten. Haha, ny smakupplevelse. Tror inte dte var optimalt...
Sara ocn Nowa håller ställningarna hemma. =) *tusen tack för hjälpen!*Bodde på ett hotell i Nacka. Jag hade badkar, lyxigt!
Jag gick upp i god tid på morgonen och badade innan mötet. =)
På lördagen innan jag skulle flyga hem igen så gick jag en sväng på stan med kompis A efter lunch hemma hos henne. Köpte tulpaner på Hötorget, vårkänslorna kommer krypandes...Väl hemma tog jag tag och renasde bort mina små granar med belysning från balkonglådorna så att jag kan plantera vårblommor så snart som möjligt.Igår var det sovmorgon som gällde, det var inte bara jag som behövde vila.Igår eftermiddag var jag på stan och handlade lite vårblommor och planterade på kvällen. Som synes är det forfarande en hel del snö kvar. Till natten lyfter jag in blommorna så de inte fryser.

I fredags åkte sara med tåget hem till Norrköping igen med tåget, roligt att du ville bo här ett tag! =) Det är redan tomt och ensamt igen...SNART NY VECKA, NYA TAG OCH NYA UTMANINGAR!

Ja, pappa kommer över nästa helg och hälsar på. =) Får se vad vi ska roa oss med, det blir nog en del skog misstänker jag och lite annat smått å gott. Men innan dess EXJOBB och distanskurs i högt tempo!!!
Sen är det avslutning för IKSU-Frilufts ledarutbildning 2008, styrelsemöte, ledarrek.möte,  hundträning, hälsodag på universitetet, arbetsmarknadsdagar, namnsdagsfika, sittning på kårhuset m.m. Så jag kommer nog inte sitta sysslolös den här veckan heller...  
Snabbresumé av februari och mars


Februari var jag i Norrköping och i början av mars åkte jag hem till Umeå igen. =)


L och hennes hund Egon var och hälsade på en dag i Norrköping, långpromenad i skogen såklart.
www.linneasdag.blogg.seVar och hälsade på tvä dagar hemma hos E & B, såhär snyggt vill jag också ha mina kryddor men IKEA har tagit ur de små burkarna i sitt sortiment så tji fick jag...
Åkte på någon envis släng av influensa så jag var lite loj ett tag sen men skam den som ger sig.Ute i skogen som vanligt, med mamma och pappa. Gick förbi en trevlig grillplats utmed en sjö, helt klart fint ställe att slå läger vid sommar som vinter. =) *remember*En helg kör jag och mamma ner till mormor i Knäred för att hälsa på en snabbvisit. Stannar till vid Braehus för en välbehövlig paus innan vi kör vidare söderut. Nästa stopp blev redan i Jönköping för att kolla in hur djurmagazinet ser ut där, nyfiken som man är.Häftiga formationer av sanddynor vid Melbystrand, Laholmsbukten.Nowa leker med en pinne på stranden.Lika söt som alltid.Full fart som alltid.Vi körde vidare till Höka naturreservat, där finns det tydligen en strand för bara rumpor på sommaren. Vi behöll kläderna på i vårstormen. ;)Planterade vårblommor på morfars grav.Knäreds kyrkaPåväg norrut mot Norrköping igen körde vi via Växjö och hälsade
på min klasskompis M som för terminen bor där och skriver exjobb. Vi gick en promenad kring en sjön och åt sen mat på en av Växjös mindre resturanger.Många mil på få timmar. Nowa sover gott på kudden när vi är tillbaka i Norrköping.
(jag också!)Jag, A-F och en annan M i var ute på Nydalasjön en dag. Hade varm choklad och njöt. Hundarna sprang glatt omkring och hade för sig lite av varje. Frös, letade efter rör eller godis.En av helgerna grävde ett par stycken i Frilufts en stor snögrotta för ca 10 personer utanför IKSU.Jag och ett gäng till sov där över helgen. Skönt att ha nära hem sen. =)Helgen därpå höll ett gäng från Frilufts en vinteraktivitetsdag vid Nydalasjön där Umeås befolkning hade möjlighet att prova på diverse vinteraktiviteter så som skidåkning, gå med snöskor, pimpla m.m. Kom ca 50 personer, roligt!Jag "in action". Hjälper en att sätta på snöskorna. =)Medan andra roar sig! Skämt å sido. ;) Roligt att du följde med K, den lurviga uppskattade det också!Nowa däckade när vi kom hem efter dagens påhitt.

Snabbresumé från slutet av december och januari


Har insett att jag inte haft ett "ordentligt" inlägg sedan i mitten på december, orsakerna är många och av olika karaktär. Detta är ett försök att gottgöra en del trogna (och nykomna?) bloggläsare, till att återvända hit igen många gånger! =)  Med risk för ett långt inlägg! =D

Julklapp från H & V till mig och Nowa.
Tusen tack! Kan tillägga att oxörat är uppätet sen länge och boken läst från pärm till pärm... ;)
Utsikt från mitt fönster i januari, snön hänger ner nästan en halvmeter från taket.
I slutet på januari drog IKSU-Frilufts ledarutbildning igång för detta år. Kortet är från en stuga utanför Vindeln där vi hade en helg med nya och gamla ledare. De nya ledarna har sin avslutning nu på onsdag kväll efter vårens alla utbildningsmoment och slit från oss andra i Frilufts för att hålla en god lägst nivå på vår internutbildning.
Nowa var också med, kanske inte heller så nöjd med det väder som var. Men oj så skönt att komma in i värmen i stugan igen!
Hasselbackspotatis med bönröror och avokado. Klasskompis L på besök ett par dagar och inneboende, mkt trevligt! Får passa på att hitta på lite extra när man har chansen och det är jag inte sen med!
En hel del matlagning blir det... Denna gång är klasskompisarna M & E förbi. Vi äter potatis- och purjolökssoppa med turkisk yoghurt och pannkakor till efterrätt. I glaset är det svartvinbärssaft. =)
JAG SAKNAR ER!En annan dag är det avskedsstund för min Friluftskompis J som flyttar hem till Finland igen. =(
SAKNAR DIG OCKSÅ!
 Klasskompisen E och M (och jag) har lagat vegetarisk palt och lite annat tilltugg, sitter i ångan hemma hos E. ;)
Nowa tuggar ben hos N-E dagen före doppardagen.
Observera julgrisens julrosett!!! ;)
Jobbigt att fira jul!
 Många dagar kring jul- ocn nyår var jag och en del av familjen ute i skogen och rastade oss.
Essy, Tyra och Nowa springer på en grusväg när vi går kring Ågelsjön.
Å här ser man de från andra hållet. =)BILDERNA HAMNADE I FEL ORDNING MEN, MEN...